Fyllning

Bakteriell plack kan orsakas av syra från söt eller stark mat. Syran förstör emaljytan och gör hål i tanden. Det är huvudsakligen 3 orsaker till plack.
1. Bakteriell plack
2. Mat som innehåller kolhydrater(mjöl, socker etc)
3. Strukturella faktorer (tandstrukturen och saliven)
Karies kan vara lätt att upptäcka pga att det är en mörk hålighet. Ibland är hålet inte lätt att upptäcka, då kan tandläkaren använda sina verktyg för att diagnostisera bla röntgen. Vi vet att karies inte går bort av sej själv. Om karies inte behandlas kan det bli värre. Karies kan fyllas om det inte nått pulpan.
1. Först rengörs tanden frå karies. Emaljen och dentinet är hårda material. Karies tas bort med hjälp aven borr som är ett speciellt verktyg som används för rengöring av tand. Ytskiktet på dentinet är lite känsligt så det kan göra lite ont. I sådant fall ges lokalbedövning, då kan hålet fyllas smärtfritt.
2.När Hålet är rensat är det också format. Enligt vissa regler måste hålet vidgas lite med tanke på vilket material som ska användas. Tandläkaren tar hänsyn till vilket material som ska användas.
 
3. Typer av fyllning
1. Amalgamfyllning (metal) Det äldsta materialet som används idag. Det är mycket starkt och ekonomiskt, men inte estetiskt. Det är gjort av en mix på 70% silver 23% tenn och lite zink och kopparpuder med kvicksilver. Mixen såtts i hålet och har stelnat helt efter 24 timmar.
 
Efter amalgamfyllningen kan tanden vara känslig för kallt och varmt en kort tid efter men, det slutar efter någon timme. Det kan också hända att vissa människor känner att det gör lite ont om pga elektricitet om man har andra metaller i munnen eller om de tar en sked eller gaffel i munnen.
Composite fyllning (som har samma färg som den naturliga tanden):
Estetiskt material (bindning) men inte lika starkt som amalgam. Det används mest till framtänder. Det kallas också vit fyllning för att det har samma färg som naturliga tänder.
När det först utvecklades användes det enbart på framtänder. Nu är det mer utvecklat och har gjorts starkare så nu anvands det även på baktänderna. Den nya generationen composite har nästan samma styrka som amalgam.

 

Fördelen med att använda composite:
1. Största fördelen med att använda composite är estetiken.
2. Efter att fyllningen är klar kan den poleras.
3. Det används inte bara för att återställa karies,det används också för att förändra färg och form på tänderna.

 

Nackdelar med att använda composite:
1. Composite fyllningen appliceras lager på lager och det stelnar med hjälp av en speciell lampa. Så det tar längre tid än amalgam.
2. Det är dyrare än amalgam-
3. Färgen kan ändras med tiden-
4. Det är inte starkare än amalgam.